Участь в тренінгу 19-20.07.2022 “Діти та війна. Навчання технік зцілення”

Психологічна служба Покровського професійного ліцею, соціальний педагог Бондаренко Катерина, 19-20.07.2022 року навчалась за програмою “Діти та війна. Навчання технік зцілення» для психологів та соціальних педагогів.

З початку війни і донині Донецька область найбільш уражена війною. Травматичні події, евакуація, досвід окупації зачіпають дітей Донеччини. Програма, за якою навчались психологи і соціальні педагоги області, покроково і практично допомагає опрацювати цей досвід, щоб він не мав глибоких наслідків на все подальше життя.

Травматичні події, які виникли внаслідок війни, зачіпають сотні тисяч дітей. Багатьом з них вдалося покинути небезпечне місце, однак відчуття небезпеки не полишає та може проявлятися у різний спосіб. Визнано, що рання допомога дітям у тому, як впоратися зі стресом від війни, може бути корисною і дозволить запобігти розвитку проблем у сфері психічного здоров’я надалі.

Саме для надання допомоги та підтримки дітям була розроблена програма «Діти та війна. Навчання технік зцілення», яка лежить в основі роботи психологів груп психологічної підтримки для дітей проєкту «Поруч»: https://poruch.me/

Дана програма була розроблена, щоб навчити дітей покроково і практично впроваджувати навички та методи, які допомагають подолати психологічні наслідки війни, що базуються на доказовому когнітивно-поведінковому підході терапії посттравматичних розладів.

Програма та посібник до неї розроблені Фундацією «Діти та війна» (Берген, Норвегія). Автори посібника – представники Інституту психіатрії (Лондон, Великобританія) та Норвежського центру кризової психології. Адаптація до українських реалій версії 2022 року – Катерини Явної-Розенталь.

Програма була реалізована у ряді країн, що були охоплені війною, а саме: Боснія, Косово, Китай, Іран, Сирія, Руанда, Непал, а клінічні дослідження, проведені щодо застосування програми, показали її ефективність. В Україні програма використовується з 2013 року, а у 2016 році була схвалена для використання в загальноосвітніх навчальних закладах рекомендована до використання Науково-методичною комісією з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України (Протокол № 2 від 29.06.2016).

Програма корисна для:

  • освітян;
  • психологів та психотерапевтів-консультантів;
  • соціальних працівників та соціальних педагогів;
  • інших фахівців, які займаються питанням захисту дітей та які пройшли попередню підготовку.

Посібник у новій редакції доступний за посиланням: https://bit.ly/3t7IvCa

Інформаційні матеріали на тему психологічної допомоги для дітей та дорослих в часи війни (https://k-s.org.ua/coping-war/)

Інформаційні матеріали на тему посттравматичного стресового розладу (https://k-s.org.ua/ptsd/)

Дякую організаторам і тренерам за насичений цікавою і корисною інформацією проведений тренінг!

__________

Проєкт «ПОРУЧ» створено ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» спільно з UNICEF Ukraine, Міністерство освіти і науки України, Український інститут когнітивно-поведінкової терапії, Українська асоціація когнітивно-поведінкової терапії та Центр здоров’я та розвитку “Коло сім’ї”

Захід проведено за підтримки Донецький обласний навчально-методичний центр психологічної служби

.

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Авторизація
*
*
Генерація паролю