Тиждень історії: згадуємо бій під Крутами

Продовжуючи заходи тижня історії, в Покровському професійному ліцеї сьогодні згадували бій під Крутами.

Сто два роки тому, в бій під Крутами вступив, за різними відомостями, загін студентів, кадетів та гімназистів чисельністю від 400 до 600 чоловік. На озброєнні вони мали важку артилерію, кулемети тощо. 

Причини бою наразі невідомі. Чому Грушевський, маючи професійну армію у 14 тисяч штиків, послав на бій гімназистів? Про студентів та кадетів питання не виникає – то дорослі люди, але яким чином у військовому зіткненні опинилися діти? Бій під Крутами – то, безумовно, дуже жорстока подія, і відповіді на питання щодо ганебної  поведінки Центральної Ради, яка кинула дітлахів до бою, залишивши тисячі справжніх вояків захищати Грушевського та Винниченко, до нашого часу немає. 

Спохмурнілі, наші хлопці дивляться відео, на якому гинуть діти. Гинуть, щоб дати час Центральній Раді втекти до Житомира, де вона продаватиме Київ німцям. 

 

Ці хлопці, які пройшли чотириденну підготовку і лише трохи навчилися тримати гвинтівки – але не вміли стріляти – стали символом самопожертви.  Адже, незважаючи на нищівну поразку в бою, вони встигли розібрати залізничну колію і тим затримали наступ на Київ. 

Шкода, що такі люди, справжні патріоти, вмерли, аже вони могли зробити в своєму житті багато доброго для своєї країни – і довели це, декотрі з них – ціною власного життя.  Їх вчинок знайшов відгук у серцях здобувачів освіти. 

 

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Авторизація
*
*
Генерація паролю