Українська література 2 курс група 1-18

.

.

№ уроку

Дата

Тема уроку (для переходу до уроку клацніть лівою клавішею миші на потрібну вам тему)

32.

13/03

32. Валер’ян Підмогильний. «Місто». Морально-етичні колізії твору. Жіночі образи в ньому.

 

33.

18/03

2 курс. Українська література. Урок № 33. Контрольна робота. Українська проза 20-х років XX століття

1-18  код      zu4q6vt 

2-18  код      sswinig  

3-18  код      u5h3w3c

 

34.

20/03

Остап Вишня (Павло Губенко). «Моя автобіографія», «Письменники», «Сом». Трагічна творча доля українського гумориста, велика популярність і значення його усмішок у 1920-ті роки. Відбиток у них тодішнього суспільства, літературно-мистецького середовища

 

35.

25/03

Остап Вишня. Письменник і його час. Оптимізм, любов до природи, людини, м’який гумор як риса індивідуального почерку Остапа Вишні. Пейзаж, портрет, характер людини, авторський голос, народні прикмети, прислів’я та приказки в усмішках.

 

36.

27/03

Остап Вишня. Узагальнення.  Документальний фільм «З життя Остапа Вишні»  (перегляд та обговорення)

 

37.

01/04

Розвиток національного театру («Березіль» Леся Курбаса, Харківський театр ім. І.Франка), драматургії 1920−1930 рр. (від ідеологічних агіток до психологічної драми). П’єси В.Винниченка, М.Куліша, І.Дніпровського, І.Кочерги, Я.Мамонтова на перетині традицій «корифеїв», зарубіжної класики і модерної драматургії.

 

38.

03/04

Микола Куліш «Мина Мазайло». Основне про життєвий і творчий шлях митця. Зв’язок із театром Л.Курбаса. Національний матеріал і вселюдські, «вічні» мотиви та проблеми у п’єсах. Сатирична комедія «Мина Мазайло». Проблема готовності українського суспільства бути українським (на прикладі позиції, поведінки дійових осіб). Специфіка комедійного жанру: про серйозне легко, грайливо.

 

39.

08/04

Микола Куліш. Розвінчання національного нігілізму, духовної обмеженості на матеріалі українізації (Мина, Мокій, дядько Тарас, Уля та Рина). Сатиричне викриття бездуховності обивателів, що зрікаються своєї мови, культури, родового коріння.

Драматургічна майстерність автора. Актуальність п’єси для нашого часу.

 

40.

10/04

Автономність, відкритість зарубіжним традиціям і новітнім процесам, розвиток української літератури в Західній Україні до 1939 р.

 

41.

15/04

Богдан-Ігор Антонич «Зелена євангелія», «Різдво», «Коляда».

Коротко про митця. Аполітичність, наскрізна життєствердність, метафоричність і міфологізм поезій; екзотика лемківського краю в контексті вселюдських мотивів. Лемківська конкретика як джерело образних асоціацій.

 

42.

17/04

Богдан-Ігор Антонич «Зелена євангелія» – нерозривна єдність природи і людини, ідея життєствердження. Поєднання язичницьких мотивів із християнськими («Різдво», «Коляда»). Роздуми над поезією Б.-І.Антонича.

 

43.

22/04

Осип Турянський. Коротко про письменника. «Поза межами болю». Історичний матеріал Першої світової війни як предмет художнього узагальнення й філософського осмислення. Поема в прозі, що хвилює, єднає людські серця, звільняє і просвітлює душу. Умовність зображення (події поза конкретним часом і простором).

 

44.

24/04

Осип Турянський «Поза межами болю». Загальнолюдські мотиви і гуманістичні цінності. Біологічні інстинкти і духовна воля до життя: ідея перемоги духу над матерією. Гуманістичний, життєствердний пафос поеми в прозі, його вселюдська значимість і всеохопність.

 

45.

29/04

Контрольна робота. Творчість Остапа Вишні, Миколи Куліша, західноукраїнських авторів.

 

 

46.

06/05

Урок позакласного читання. П.Тичина. «Ой не крийся, природо…», «Енгармонійне», «Скорбна мати», «Дума про трьох Вітрів», «І Бєлий, і Блок…», «Мадонно моя…»,  «Золотий гомін» та ін.

 

47.

08/05

Урок позакласного читання.О. Довженко. «Земля», «Щоденник» (повністю), «Ніч перед боєм», «Україна в огні».

48.

 

Література письменників-емігрантів. «Празька школа» української поезії та її представники.

 

49.

 

Євген Маланюк «Уривок з поеми», «Напис на книзі віршів…». Коротко про митця. Художнє осмислення героїчної і трагічної історії України, оптимістичний висновок про її майбутнє в поезії «Уривок з поеми». Її актуальність, символічність назви.

 

50.

 

Євген Маланюк  «Напис на книзі віршів…» – ліричний роздум про призначення поезії, важливості місії поета закарбовувати свій час для нащадків.

Аналіз поезії «Під чужим небом».

 

51.

 

Іван Багряний (І.Лозов’ягін) «Тигролови».Основні віхи життя й творчості митця, його громадянська позиція. «Тигролови» як український пригодницький роман. Проблема свободи й боротьби за визволення. Жанрові особливості (динаміка сюжету, неоромантичність та ін.).

 

52.

 

Вольовий характер Григорія Многогрішного. Родина Сірків, майор Медвин. Символіка роману, ідея перемоги добра над злом. Популярність твору в повоєнній Європі. Актуальність для нашого часу.

 

53.

 

2 курс. Урок №53. Українська література. Тематична контрольна робота (тестування) з теми «Література письменників-емігрантів»

 

 

Для переходу до уроку, клацніть на потрібну вам тему. Виконані домашні завдання   надсилайте на мою електронну адресу ppl38naur4@gmail.com  для перевірки. 

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Авторизація
*
*
Генерація паролю