5 травня Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю

Свій початок історія Міжнародного дня боротьби за права інвалідів бере з 5 травня 1992 року. У цей день люди з обмеженими можливостями з сімнадцяти країн, одночасно провели перший загальноєвропейський день за рівні права і проти дискримінації інвалідів. З того часу подібні заходи проводяться кожного п’ятого травня.
Сьогодні в Україні не прийнято використовувати термін «інвалід». Він широко застосовувався в нормативно-правових документах до 2005 року, після чого все активніше стали говорити про «людей з особливими потребами» або «осіб з обмеженими можливостями» , «осіб з інвалідністю».
За оцінками фахівців ВОЗ, у світі 470 мільйонів людей працездатного віку мають обмежені фізичні можливості. В Україні , за офіційними даними, проживають близько 2,5 мільйонів осіб зі статусом особи з інвалідністю, і їх кількість невпинно росте. Щороку їх ряди поповнюють декілька тисяч осіб.
У Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю варто згадати про створення умов для соціальної реалізації таких осіб, аби вони могли вчитися, працювати і користуватися соціальними благами нарівні з іншими членами суспільства. Втім, на жаль, в усьому світі показники безробіття серед вищеозначеної категорії людей набагато вище аналогічних показників серед загального населення. Життя людей з обмеженими фізичними можливостями продовжує залишатися дуже важким. Окрім складностей з працевлаштуванням, вони стикаються з такими проблеми, як недолік спеціальних засобів для пересування, складність отримання освіти і невелика грошова допомога. Кожен п’ятий має пенсію нижче величини прожиткового мінімуму. Все це позбавляє людей з інвалідністю можливості вести повноцінний спосіб життя й ізолюють їх від суспільства.
Проте багато хто з них може посісти робочі місця й працювати не менш ефективно за інших, якщо надати їм рівні можливості для розвитку навичок і надійну роботу. Хоча люди з інвалідністю обмежені фізично, вони безмежні у своїх здібностях, талантах і прагненні до самовираження. Завдяки величезній силі духу й волі, ці люди домагаються успіхів у найрізноманітніших сферах: науці, підприємницькій діяльності, художній творчості, мистецтві, спорті.
Метою Дня боротьби за права особливих людей є сприяння більш глибокому розумінню проблем, пов’язаних з інвалідністю, і поширення підтримки прав, гідності і повноцінного життя людей з інвалідністю. Ми повинні їх захистити. Жодна категорія громадян не має залишатися в нашій державі без уваги влади та громадськості!
Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Авторизація
*
*
Генерація паролю