Вернісаж «Тарасовими шляхами»

Ліцеїсти групи 3-18 – часті гості в бібліотеці Покровського професійного ліцею. Сьогодні, 11 березня, вони стали учасниками шевченківського вернісажу «Тарасовими шляхами». Подія це не випадкова: в першу декаду березня в Україні традиційно відзначаються Шевченківські дні. Т.Г.Шевченка – народний пророк, титан духу, символ чесності, правди і безстрашності, великої любові до людини.

«Історія мого життя ставити частину історії моєї Батьківщини», – з цього зізнання великого поета почала своє  слово бібліотекар Тришкіна Наталія Миколаївна. Звернувшись до книг, публікацій, творчих робіт, представлених на експозиції «Шевченкове слово у віках не старіє», вона запропонувала учасникам доторкнутися до творчості Кобзаря. Особливу увагу звернула на раритетні видання 1939-1955 років. З цікавістю розглядали ліцеїсти рукописний альбом (до речі, ровесник ліцею), присвячений Шевченку.

Переписані пір’яною ручкою та чорнилом улюблені вірші, з любов’ю підібрані ілюстрації, вклеєні фотокопії його малюнків, гравюр, акварелей, вирізок з журналів 50-60 років – свідчення любові і визнання творчості Шевченка далекими ровесниками нинішніх ліцеїстів. Родзинкою програми стало знайомство з виданням – фотокопією авторського рукописного збірника «Три літа», твори з якого були причиною жорстокого десятирічного заслання поета.   

Розмова про трагічну долю українського пророка логічно продовжилася знайомством з його особистістю без ідеологічних штампів. З одного боку, життя – це страждання, випробування на силу духу, вірність собі. 47 років, з них 34 – в неволі (24 в кріпосництві, 10 – в найжорстокіших умовах заслання), 13 «вольних» років – під наглядом жандармів. «Скільки років втрачених, скільки квітів зів’ялих!» – зізнавався Шевченко.

З іншого боку – модний художник-портретист, пейзажист, автор «Букваря южноруського» для українських дітей – учнів недільних шкіл. Будучи натурою емоційною і чутливою, Тарас Шевченко часто закохувався. Любив красиво одягнутися, дружні застілля. З цікавістю сприйняли ліцеїсти добірку «9 реально ненудних фактів про Тараса Шевченка».

Шевченко ніколи не бував у Покровську, але його ім’я залишило свой слід на карті нашого міста: вулиця Шевченка, пам’ятник Шевченку, шахта імені Шевченка, бібліотека імені Шевченка. За допомогою творчого проекту «Ім’я Шевченка на мапі нашого міста» ліцеїсти здійснили заочну прогулянку прам’ятними місцями, прослухали історію виникнення кожного з них.

Завершився літературний вернісаж короткою довідкою про пам’ятники Тарасу  в Україні та в усьому світі.

Хочеться подякувати за допомогу при створенні творчої та зацікавленої атмосфери цієї зустрічі майстрів виробничого навчання Янжулу Ларису Віталіївну та Іваницьку Наталію Федорівну, а також викладача української мови та літератури Циганок Олену Миколаївну.  

Шевченківський тиждень в ліцеї триває: на третьому поверсі біля кабінетів української літератури оформлено фотозону із стіннівками та малюнками учнів, проводяться вікторини, звучать безсмертні рядки Кобзаря.

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Авторизація
*
*
Генерація паролю