Презентація книги

27 – 28 січня учні груп 2-19,1-21, 3-21,5-21 були запрошені на презентацію книги «Крути. Збірка у пам’ять Героїв Крут».

Чому саме це видання?  До збірки, виданої «Смолоскипом», увійшли найрізноманітніші матеріали. Це і історичні документи та статті, в яких розкриваються хід та причини трагедії, і художні твори, і публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги – спогади небагатьох учасників бою, яким вдалося вижити. Багато матеріалів, узятих із важкодоступних діаспорних видань, публікуються в  Україні вперше.

Бібліотекар розкрила суть і причини трагедії під Крутами.  Пролунали стрічки споминів учасників бою, вірші, присвячені цій події, які опубліковані у збірці.  Жваво відрегували юнаки на запитання  «Чи бій під Крутами і загибель трьохсот студентів можна вважати трагедією, чи навпаки перемогою?».  Під час  обговорення прийшли до висновку, що молоді люди робили свідомий вибір, а це багато означає й змінює наше ставлення до тодішньої молоді. Загибель студентів – це символ патріотизму й жертовності українського народу, його вільної душі й незламного духу, який завжди боровся й боротиметься за кращу долю. Бій під Крутами – це і тріумф, і трагедія. У ньому переплітається і біль, і смуток, і гордість за молодих юнаків.

Далі лейтмотивом заходу стало проведення паралелі між подвигом героїв Крут та героїв АТО. А чи зробила б так сьогоднішня молодь? Чи готова вона понести втрати за можливо краще життя в майбутньому?Події, які відбулися в далекому 1918 році, переплітаються з сьогоднішнім часом. Війна на сході України знову забирає людські життя. Немало гірких сторінок напише історія і про цю війну. Трагедія в Іловайському котлі  – одна з них. У пам’яті нашого народу назавжди будуть записані імена українських військових, які віддали свє життя, захищаючи 242 дні Донецький аеропорт.

Патріотичний настрій учасників заходу підтримало відео, на якому курсанти львівського військового ліцею імені Героїв Крут виконують «Пісню про Героїв Крут».

Наприкінці бібліотекар підкреслила, що, можливо, в масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невелика і вона не є зразком  військового мистецтва, та подвиг під Крутами українських юнаків від того не стає меншим. Він  навічно залишиться в історії як вражаючий приклад сміливості, символ національної гідності та честі.

Презентована  збірка чекає читачів у бібліотеці Покровського професійного ліцею.

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Авторизація
*
*
Генерація паролю