День рідної мови – мови Близького Сходу

Мова східних казок та віршів Омара Хайяма… 

Аравійська група мов велика. Зокрема, арабська є офіційною мовою 26 країн, а також ООН, Африканського Союзу, Ліги арабських держав.

Сьогоднішньою публікацією ми продовжуємо традиційний Тиждень української мови та літератури, присвячений Міжнародному дню рідної мови, у Покровському професійному ліцеї.

Сучасна розмовна арабська розпадається на 5 груп діалектів. Крім того, налічується більше 30 арабських територіальних діалектів. До того ж у кожній країні існують ще й свої, місцеві діалекти.

Літературна арабська – єдина. В арабських країнах – це державна мова, мова преси і телебачення.

Єгипетський діалект вважається найзрозумілішим для всіх арабомовних, тому в багатьох арабських країнах університети і школи воліють наймати на роботу викладачів і вчителів з ​​Єгипту.

На арабській пишуть справа наліво.

Багатство арабської мови викликає подив іноземних філологів, яким арабські тексти здаються надто складними для перекладу. Будь-який переклад з арабської мови – лише приблизний.  У східних мовах не дозволяли собі вживання слів незрозумілих або “порожніх”, і саме прагнення до точності вираження думок зумовило досконалість і складність арабської мови.

Наприклад, привітання “доброго ранку”   має численні варіанти:
Сабах елькхер – Доброго ранку.
Сабах ельфоль – Ранок жасміну.
Сабах іннур – Світлого ранку.
Сабах ельешта – Ранок вершків.
Сабах ельвард – Ранок квітів.
Сабах ельгамель – Ранок краси.
Сабахак Ешта – Твій ранок вершків.

І це не порожня гра слів – кожен варіант вітання вживається в певній ситуації, позначаючи ступінь близькості людей, які вітаються. Нейтральні варіанти – перші три, далі емоційна забарвленість наростає, і останні декілька варіантів призначаються для родичів та друзів.

Мов у світі багато.  Почути східні мови сьогодні нам допоможе  здобувач освіти групи 3-21 Ярослав Гордієнко. 

А ще, запрошуємо всіх – і учнів, і викладачів.  Усіх, хто поважає та бажає показати красу й велич мов народів світу. Їх дійсно дуже багато, тож вибір – велетенський. Покажемо наші таланти! 

Для цього, звертайтеся до Циганок Олени Миколаївни (кабінет 31). Від вас чекаємо вірш або пісню мовою народів світу. 

Тиждень продовжується,  але його ще не завершено! Нас чекають сюрпризи, слідкуйте за новинами!

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Авторизація
*
*
Генерація паролю