Мобінг та відповідальність за нього

Шановні колеги!  Інформуємо!

В Україні все частіше піднімають питання про випадки цькувань не тільки в дитячих колективах, але й на робочому місці, та ще донедавна це питання, або ж замовчувалось, або ж просто не виносилось у публічну площину. Причиною цього було те, що поняття мобінгу не було врегульовано на законодавчому рівні.                                                                         

Мобінг являє собою суспільно-небезпечне явище, оскільки його наслідки можуть завдати шкоди як моральному, так і фізичному здоров’ю людини.

7 грудня Президент підписав Закон від 16.11.2022 р. №2759-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)».  10 грудня його було опубліковано в «Голосі України». Відповідно норми Закону почали діяти з 11 грудня.

Законом передбачено внесення змін до трудового законодавства для врегулювання питання протидії мобінгу. Зокрема, визначено, що мобінг (цькування) працівникаце систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків, що проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі такої, що змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

Вчинення мобінгу (цькування) заборонено.

Особи, які вважають, що вони зазнали мобінгу (цькування), мають право звернутися із скаргою до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, та/або до суду (Кодекс законів про працю України Стаття 2-2. Заборона мобінгу (цькування).

Інформацію підготувала: методист КЗ ДНМЦ ПС Павлівська І.М

 

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Авторизація
*
*
Генерація паролю