Учні ліцею вибирають життя!

У кожного з нас життя лише одне, й кожен крок на цьому шляху – неповторний. Іноді люди гадають, ніби справжнє життя попереду. Це не так, будь – який відрізок життя – це також життя, яке не повторюється. Мало хто в юності замислюється над тим, як формуються наші звички і коли оті звички стають згубною потребою. Але варто глибоко замислюватися над наслідками.

Ось і закінчився тиждень “Ми обираємо життя!”, здобувачі освіти нашого ліцею під час проведення тижня виявляли активність та зацікавленість. На завершення тижня  учні ліцею вийшли на акцію «Ні!»- шкідливим звичкам!». 

Учні Покровського професійного ліцею зробили свій вибір – це життя без шкідливих звичок!

Шкідливі звички — не корисні або  шкідливі дії, які люди повторюють знову і знову, незважаючи на те, що вони створюють загрозу для здоров’я і  можуть мати в собі елементи психічних розладів.

Звичка — це  форма поведінки , яка в певних умовах набуває характеру потреби. Якщо звичка робить негативний вплив на організм людини, на його здоров’я, руйнує його життя — це шкідлива звичка.

Багато шкідливих звичок  набувають характер залежності, тобто людина знає про шкоду звички, але не може від неї позбутися через те, що вона приносить короткочасне задоволення або полегшення. Деякі шкідливі звички зберігаються, тому що людина не підозрює про свою звичкою або не вважає її шкідливою (в усякому разі, для себе).

До шкідливих звичок людини, які можуть мати негативний вплив на організм людини, можна віднести: куріння, алкоголізм, наркоманію, токсикоманію.

Серед основних причин виникнення і поширення шкідливих звичок можна назвати:

  • Соціальна узгодженість. Якщо та чи інша модель поведінки прийнята у сім’ї, класі, серед друзів, тобто у найближчому оточенні, він відчуває необхідність слідувати їй, щоб показати свою приналежність до цієї групи, і звідси — мода на шкідливі звички.
  • Задоволення. Одна з головних причин, чому люди йдуть шкідливим звичкам, — це супутні і приємні (спочатку) відчуття, від хорошого самопочуття і релаксації до містичної ейфорії. Далі виникає пряма залежність.
  • Цікавість змушує деяких людей почати самим слідувати шкідливим звичкам.
  • Відхід від фізичного стресу. Більшості людей вдається справлятися з найбільш стресовими ситуаціями їх життя, але деякі намагаються знайти притулок у формі залежності.
  • Невміння правильно використовувати вільний час.
  • Відчуження і невлаштованість у житті

 Ціна шкідливих звичок- як скоротити своє життя

  Щоб переконати людей вести здоровий спосіб життя, вчені підрахували, як різні шкідливі звички, такі як куріння та переїдання скорочують наше життя.

      Професор Девід Спігелхалтер (Dr. David Spiegelhalter), фахівець із статистики в Кембриджському університеті розробив концепцію “мікрожиття”.

     Він підрахував середню тривалість життя, рівну 80-ти років, розділив цей час на майже мільйон 30-ти хвилинок і прирівняв кожні півгодини до одного мікрожиття. Одне мікрожиття – це той час, який ми здобуваємо або втрачаємо в залежності від нашого способу життя. Вчений визначив, як різні звички впливають на наші “мікрожиття”:

Вплив шкідливих і корисних звичок на тривалість життя

– Куріння 15-24 сигарет в день віднімає 5 годин життя (- 10 мікрожиття) в день

– Більше 5 кг зайвої ваги віднімають 30 хвилин життя (- 1 мікрожиття) в день

– 2 години перегляду телевізора заберуть 30 хвилин життя (- 1 мікрожиття) в день

– 5 порцій фруктів і овочів на день додають 2 години життя (+ 4 мікрожиття)

– 20 хвилин фізичних вправ в день додають 1 годину життя (+2 мікрожиття)

          Професор Спігелхалтер уточнив, що оцінки є приблизними, і не враховують відмінності між людьми або того, що багато наших звички не тривають все життя.

       Найчастіше буває, що людина, раз зазнавши «втіхи» від вина чи куріння, назавжди залишається їхнім рабом: хотів би кинути сигарету та припинити пияцтво – та вже не може. Ось такі підступні властивості мають спиртні напої, наркотики та тютюн. Недаремно їх з давніх – давен називали викрадачами розуму і здоров’я.

   Наркоманія, алкоголізм, тютюнопаління – це проблеми світового масштабу, тому не зоставайтеся байдужими, вдумайтесь у те, що прослухали сьогодні. Можливо ці факти вплинуть на вашу поведінку в майбутньому. Ми сподіваємося, що ця проблема не зачепить вас та ваших рідних, але будьте обачні.

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Авторизація
*
*
Генерація паролю