Особливості професійної освіти: сучасні виклики в умовах дії воєнного стану

23 червня 2022 року о 14:00 в режимі онлайн відбувся Всеукраїнський семінар «Особливості професійної освіти: сучасні виклики в умовах дії воєнного стану». Організаторами семінару-практикуму були Міністерство освіти і науки України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Комітет з фізичного виховання та спорту МОН України, Асоціація працівників професійно-технічної освіти (ВАПП), ГО «ЮкрейнЕктів».

На семінарі виступали:

Ірина Шумік – Генеральний директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України.

Катерина Мірошниченко – керівник Всеукраїнської Асоціації працівників професійно-технічної освіти (ВАПП).

Віктор Паржницький – начальник відділу науково-методичного забезпечення професійної освіти Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Василь Петрович – директор ДНЗ “Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою”, Заслужений працівник освіти України.

Участь у семінарі взяли, попри воєнний стан, більш як 1000 педагогічних працівників з усіх областей України. Одночасно із конференцією ZOOM, велася трансляція семінару на каналі Youtube, що дало можливість підключення до заходу якнайбільшої кількості учасників. Покровський професійний ліцей на семінари представили методист, викладач фізики та астрономії Циганок Олександр Олександрович, та керівник фізичного виховання, викладач фізичної культури Суліма Вікторія Миколаївна.

Пані  Галина Коломоєць на початку семінару познайомила учасників з новинами професійної освіти, зокрема про новину – здобуття професійної освіти скоро стане можливим без здобуття повної загальної середньої освіти. Пані Галина також повідомила, що вступна кампанія до ЗП(ПТ)О цьогоріч продовжена до жовтня, а вступники отримають звільнення від призову по мобілізації.

Пані Алла Луцька наголосила, що зміни до чинного законодавства матимуть виняткову важливість для збереження кадрового складу профтехів та для навчання кадрів на час відбудови країни після війни, торкнулася і питання відпусток, які для педагогів не будуть обмежені 24 днями після набрання чинності законопроектом 7251.

Пані Ірина Шумік привітала викладачів, які, знаходячись в евакуації, тим не менш продовжують освітній процес, долаючи технічні проблеми та незручності. У своєму виступі вона торкнулася питань статистики, зокрема, до вступу в дію законопроекту 7272 було мобілізовано 513 педагогічних працівників профтехів, які внаслідок набуття чинності законопроекту отримали можливість повернутися до викладацької роботи. Згадала про сертифікацію та акредитацію  закладів ПТО та поновлення дипломів учням – ВПО, які втрачені під час евакуації, та інші питання внутрішньої академічної мобільності – адже фінансування освіти учням з інших областей має відбуватися з базового закладу. Анонсувала приємні сюрпризи щодо вступної кампанії до профтехів-2022, які ми побачимо найближчим часом. Уточнила, що першокурсники почнуть заняття нового 2022-2023 навчального року з 1 вересня, тоді як учні 2 та 3 курсів, за рішенням закладу освіти, можуть розпочати навчання з 1 серпня.

Пані Катерина Мірошниченко у своєму виступі торкнулася змісту освіти закладів ПТО, зокрема варіативності навчальних програм для різних професій та оновлення та осучаснення матеріального забезпечення закладів.  

Пан Віктор Паржницький детально освітив питання підготовки фахівців різних професій за частковими кваліфікаціями. Окремо зупинився на проблемі модульної побудови освітніх програм.

Пан Василь Петрович розповів про особливості закладу освіти, програми якого наближено до військово-облікових спеціальностей, та його ресурсну базу.

Запис вебінару можна побачити:

Рекомендуємо педагогічним працівникам Покровського професійного ліцею ознайомитися із записом семінару, що допоможе глибше розуміти процеси та тенденції роботи закладів професійно-технічної освіти  під час воєнного стану.

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Авторизація
*
*
Генерація паролю